top of page

Yoga ile yeni tanışıyorsan...

1. Muhtemelen tahmin ettiğinden daha zor.

"Yeni öğrencilerin en sık yaptığı yorumlardan biri; "tahmin ettiğimden daha zormuş." Yoga uygulamaları sırasında, varlığını bilmediğiniz veya uzun zamandır çalıştırmadığınız kas grupları da dahil olmak üzere genellikle vücudun tamamı kullanılır. Yoga bir zihin-beden pratiğidir; hedef de bu ikisi arasındaki bağlantıyı kurabilmektir. Tabi bu sırada asana adı verilen bir seri duruşlarla vücut güçlenir ve açılır. Burada önemli olan şey bedeninize saygı göstermek ve bulunduğunuz noktadan başlamaktır. Her bireye uygun bir yoga dersi mutlaka vardır. Eğer katıldığınız dersin tarzı veya akışı size uygun gelmediyse başka bir dersi deneyin. Bazı dersler fitness seviyesine, sağlık durumuna ve yaşa göre şekillendirilir."


2. Lastik gibi olman gerekmiyor!

"Yıllar boyunca mattan uzak kaldım çünkü yeterince esnek değildim. Yoga duruşlarını doğru bir şekilde yapacaksam, bir lastik misali kıvrılıp bükülebilmeliyim, diye düşünüyordum. 'Yeterince iyi değilim' inancının getirdiği korkularla yüzleşmeye karar verip matın başına geçtiğimde, kıvrılıp bükülmek zorunda olmadığımı farkettim. Zamanla, hem mat üzerinde hem de dışında, öncesinde tahmin edemeyeceğim kadar esnek hale geldiğimi farkettim. Asıl mesele yoga pratiğinde iyi olmak veya bükülebilen bir bedene sahip olmak değil. Bu amaç doğrultusunda çıktığınız yolculuk, bu yolculuğun her saniyesi yoganın asıl size verdiği şey. Bunu unutmamak gerekiyor."


3. Eğitmenin, arkadaşındır.

"Yoga enerji uyumuyla ilgilidir. Aynı herhangi bir sınıfta olduğu gibi, öğretmen sınıfın önemli bir parçasıdır. Kesinlikle söyleyebilirim ki, derinden bir bağ kurmuş olduğum müthiş eğitmenlerim olmasaydı, bugün bu şekilde olmazdım. Batıda çok çeşitli yoga ekolleri bulunmakta; dolayısıyla da çok çeşitli stillerde eğitim veren hocalar mevcut. Size yol gösterecek, güvendiğiniz birini bulun. Bu sizin yolculuğunuz, ama öğretmeniniz bu yolda size ışık tutarak yardımcı olabilir."


4. Yoga: kendinle kurduğun bağ

"Yoga "açık" kalabilmek ve gelebilecek her şeye izin vermekle ilgilidir. İnsanın kendisiyle bağ kurması önce biraz tuhaf gelebilir; bu bağ oluşurken, birbirinden farklı duygular akmaya başlar ve farklı hislere kapılırız. Elbette ki yargılamalar da bunların peşisıra gelir. Bunu denediğime inanamıyorum. Aklımdan ne geçiyordu? Şimdi çıkıp gitsem ayıp olur mu? Bu gibi anlarda nefesinizin farkına vardığınızda egonun söylemlerinden sıyrılmak mümkün; her şeyi bırakıp zihnen ve bedenen eve gitmek yerine, bedeninizin şu anda kalarak "alışması"na izin verin."


5. Düzenli ve samimi bir şekilde uygularsan, yoga hayatını değiştirecektir. 

'Birçok öğrenci şu soruyu sorar: "Faydalarını görmek için ne sıklıkla çalışmalıyım?" İster haftada bir kez, ister birkaç kez, olabildiğince sık çalışın. Yoga uygulamalarına başladığınız andan itibaren, değişiminiz de başlar. Değişimin etkileri bir hayat boyunca katlanarak büyür. Yoga iyileşmek, şifa bulmaktır. Yoga yaşlanmayı yavaşlatır. Yoga bedeni, zihni ve ruhu güçlendirir; hayatı huzurlu ve dayanıklı bir şekilde göğüslemenize yardımcı olur. Kendime ve hayata dair, dolu dolu yaşayabilmeye dair bana öğrettikleri her şey için, eğitmenlerime ve pratiğime minnettarım. Her geçen gün kendimi daha yakından tanıma şansı yakalayabildiğim ve bu pratiği yolumda karşılaştığım diğer kişilerle paylaşabildiğim için de sonsuz şükran duyuyorum."


92 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page