top of page

Sri Dharma Mittra hayatının büyük bir bölümünü insanlığa hizmet etmeye adamıştır. 1967′den beri Klasik Yoga ile (ileri seviye duruşlar, Yama ve Niyamalar), insanlara antik yoga bilimini ve bu bilimin önerdiği yöntemlerle, mutlu ve sade bir hayat için gereken bedensel ve manevi zindeliğe ulaşma yollarını öğretiyor.

Sri Dharma 1939 yılında, Brezilya’nın Pirapora köyünde doğdu. Katolik, fakir bir ailenin 5 çocuğundan biriyi. Gençlik yıllarında, erkek kardeşinin çalıştığı kitaplar ile ezoterik öğretilere ve yogaya ilgi duymaya başladı. 1958 yılından 1964 yılına kadar Brezilya Milli Hava Kuvvetleri’nde görev yaptı; bu dönem içerisinde vücut geliştirme, güreş ve Jiu-Jitsu çalıştı. 1962′de ülke çapında gerçekleşen bir vücut geliştirme müsabakasında ilkler arasında yerini aldı ve power lifting branşında ikincilik kazanarak ‘Mister Minas Gerais’ (eyalet) ünvanını elde etti.

Sri Dharma, erkek kardeşi Sattya, gelecekteki Guruları (manevi öğretmenleri) ile tanışarak çalışmalarına başlamak üzere New York’a gidene kadar, yirmili yaşlarında yogayı sadece kitaplar üzerinden uygulayabildi. Sattya, Sri Dharma’ya yazdığı mektuplarında Sri Swami Kailashananda (Yogi Gupta)’dan, tanışmaya can attıkları bu Yogi’den bahsediyor, New York’a gelerek kendisiyle kalması için ağabeyi Sri Dharma’yı davet ediyordu. Bunun üzerine Sri Dharma Hava Kuvvetleri’nden ayrıldı ve annesiyle vedalaştı; sahibi ve yöneticisi olduğu spor salonunu satarak bir araya getirdiği bir miktar para ancak Birleşik Devletler için uçak biletine yetti.

Tarih 14 Eylül 1964. Manhattan’ın MacDougal Caddesi üzerinde, 60′ların rengarenk ortamında Dharma ve Sattya tekrar buluştu. Hemen ertesi gün Sri Dharma, erkek kardeşinin tercümanlığı vasıtasıyla Guru ile özel bir görüşme yaptı. Guru’suyla tanıştıktan sonra, Sri Dharma, yoğun bir şekilde kendisini klasik 8 Basamaklı Yoga pratiğine ve çalışmalarına verdi; hayatının tam dokuz yılını tam zamanlı olarak Karma Yoga pratiğine adadı. Üçüncü yılında, Sannyasi (Tanrı’ya ulaşma yolunda dünyevi şeylerden el etek çeken kişi) olarak inisiye edildi. Kendini tamamen maneviyata adadığı bu yıllarda, Guru’nun özel yardımcılığını yapma şerefine nail oldu.

1967 yılında kendisinden, Yogi Gupta New York Center’da hem talebe arkadaşlarına hem de genel halka orta/ileri seviyede (Asana-duruşlar, Pranayama-nefes çalışmaları) dersler vermesi istendi. Görevleri arasında yiyecekleri ve meyvesularını hazırlamak, merkezdeki bakım-onarım işlerini yapmak da vardı. 60′lı ve 70′li yıllarda New York’un dört bir yanındaki otellerin konferans salonlarında gerçekleşen ve Yogi Gupta’nın verdiği derslerde Sri Dharma da Yoga asanalarını gösteriyordu.

Sri Dharma, Yogi Gupta’nın hayır duasını alarak 1974 yılında Aşram’dan ayrıldı ve 1975 yılında (bugün Dharma Yoga New York Center olarak bilinen) Yoga Asana Center’ı kurdu. Sri Dharma, kaderini yaşamak için Aşram’dan ayrıldı: doğruyu, bilgiyi ve Tanrısal ışığı yoga yoluyla olabilecek en mütevazı ve sessiz şekilde paylaşıp yayabilmek için. Bugün Dharma Yoga New York Center olarak bilinen Yoga Asana Center, yıllar içerisinde Manhattan’da birçok kere adres değiştirdi. Şu anda ise Batı 23. Cadde 61 numara 6. katta.

Uzun yıllar boyunca Sri Dharma New York’ta ileri seviye yoga duruşları öğreten tek hocaydı. Derslerine her zaman diğer okullardan ve Aşramlardan da hocalar geldi ve Sri Dharma’dan öğrenip kendisiyle çalışarak başka yerlerde ders vermeye devam ettiler. Sri Dharma, öğrettiği gibi yaşayarak ve hiçbir şeyden karşılık beklemeyerek yoganın en mükemmel örneğini oluşturan, sevecen ve nazik bir üstaddır. Bugün de pırıl pırıl, diğerkam bir örnek olmaya devam ediyor.

Sri Dharma’nın Öğretmenliği

Sri Dharma Mittra, ABD'nin doğu kıyısındaki ilk bağımsız yoga eğitmenlerinden biriydi ve günümüze kadar yüzbinlerce kişinin Yogik uygulama ve öğretilerle tanışmasına vesile oldu. Sri Dharma, yoga stilleri popüler hale gelmeden çok önce bu bilgiyi paylaşmaya başladı ve her zaman Guru’sundan öğrendiği klasik uygulamalara sadık kaldı. Her kesimden ve okuldan yoga öğrencisi Dharma’nın öğretme yöntemini çok seviyor.​

Sri Dharma, 1967′de ders vermeye başladığından beri neredeyse hiç ara vermedi; yardım ve yönelme ihtiyacı içerisinde Dharma Yoga New York Center’dan içeri adım atan herkese vakit ayırdı. Kendisini tanıyanlar Dharmaji'ye büyük bir sevgi duyar ve kendisini her zaman ‘hocaların hocası’ olarak anarlar.​

"50 yılı aşkın sürelik pratik ve çalışma ile edindiğim bu bilgileri öğrencilerle paylaşmak benim için en büyük mutluluk. Dharma Yoga, yaygın hastalıklara karşı direnç sağlayabilmek için bedene gereken kuvveti kazandırır. Uygun cesaretlendirme ve öğretmene olan inançla, kişi fiziksel bedenini ve haleti ruhiyesini hızla geliştirir; dolayısıyla hem kendisine, hem de insanlığa faydalı bir birey olabilmek için içindeki isteği ateşler." (Sri Dharma Mittra)​

Sri Dharma… mütevazı, şakacı, neşeli ve son derece nazik! Kendisi ‘Yoganın Kayası’ olarak anılır. Derslerine, workshoplarına, eğitimlerine gelen her öğrenci ailesinden sayılır. Yoganın ilk basamağı olan Yamaları özenle ve üzerinde durarak öğretir. ‘Ahlaki kurallar olarak bilinen Yamalar olmadan yogada başarılı olunamaz,’ dediğini çok sık duyarsınız. Yorulmak bilmeden Ahimsayı (zarar vermeme) vurgular; vejetaryenliğe, veganlığa ve çiğ besin temelli yoga diyetine mutlaka değinir. Tüm canlılara ve özellikle de hayvanlara karşı sevecen ve nazik davranmak gerektiğini öğretir.

Sri Dharma Mittra'nın en bilinen sözleri...

Her fırsat bulduğunuzda, kendinize dönün ve meditasyon yapın. 
İnzivaya çekilin ve zihninizi sessizlikte dinlendirin. 
Ulaşamadığınız şeyin içinde kendinizi hayal edin. 
Eğer kalbinizi açarsanız ve dünyayı bir çocuğun gözünden görebilirseniz, her zaman mutlu ve coşkulu hissedersinniz. 
Başkalarıyla birlikte yaptığınız şeylerde ortak bilince ulaşabilirseniz, o zaman bir olursunuz. 
Eğer ölü, kızarmış veya donmuş şeyler yerseniz, siz de ölü, kızarmış veya donmuş hissedersiniz. 
Her şey zihinsel duruşunuza bağlıdır. 
Hepinizi seviyorum. Ben sizim, siz bensiniz. 
Etik kurallar ve biraz odaklanma ile her şey mümkün. 
Herkese nezaket içinde yaklaşın, herkesi ve her şeyi affedin. 
Anın içinde durağanlık vardır. 
Bu günlerde kötü beslenip yeterince hareket etmeyen gençler aynı yaşlılar gibi yavaşlıyor.
Doğa aceleye getirilmeyi reddeder. Dönüşüm zaman alır, cesaretini kırma. 
Her gün eklemlerinizi çalıştırın. Kendi yönteminizi bulmalısınız. Kalbinizi zihninizin derinlerine gömün, ve vücudunuzun hareket edişini izleyin. 
Yoga yaparken aynı anda çok hareketi öğrenmeyin, sadece ana hareketleri bilin ve onları zamana yayarak sindirin. 
Birçok yeni eğitmenin olması çok sevindirici, bu sayede dünyayı değiştirebilir, barış mesajını tüm dünyaya ulaştırabiliriz. Önce öğrenciler kendi iç huzurunu bulmalı ve diğer öğrencilerle de paylaşmalı ki, tüm dünyada barışı yaygınlaştırabilelim. 
Ben sadece bilgimi ve yoga öğretisini diğer insanlarla paylaşmak için buradayım. 
Kendi yöntemlerinizi bulmak zorundasınız. 
Hayvanlar bizim küçük kardeşlerimizdir, onlar yenmek için değil sevilmek için bizimle birlikteler. 
Bir parça şeker verdiğinde bir fil bile ilk denemede bunu yapabilir. 
Yogiler yalnız olmayı sever. 
Ruhun içindeki güneş her zaman parlar. 
Merak etmeyin, bu pozların meditasyon ya da aydınlanmayla bir ilgisi yok. 
Ruhsal gelişimini ihmal edenler depresyona girer. 
Bazen %100 doğru olduğunuzu düşündüğünüzde %100 yanlışsınızdır.

(Kaynak: www.dharmayogacenter.com)

bottom of page